40 års Fest – Tips och ideér

40-årsfesten – Idéer, teman och tillbehör för att fira din stora dag

tips på en oförglömlig fest

När du eller någon i din närhet fyller 40 år kan det vara lämpligt att se tillbaka lite i tiden ochvara nostalgisk, men förstås också att blicka fram emot ett helt nytt spännande kapitel i livet! Fira 40-årsdagen så det slårgnistor till! Med rätt planering, dekorationer och aktiviteter kan du ordna en 40 års fest för “födelsedagsbarnet” som hon eller han kommer att minnas med glädje de kommande 40 åren!

Idéer:

Dekorera och fixa så att allt hyllar och passar in i “40-temat”. Ha till exempel en banderoll med någon text om 40, kanske “Grattis X på 40-årsdagen”. Dekorera med konfetti, serpentiner, banderoller, ballonger och bilder på “födelsedagsbarnet” (ett nytaget foto eller från hans/hennes barndom eller ungdom). För det lilla extra kan man passa på att hänga upp en discokula eller två. Duka bordet med tallrikar, glas och servetter med 40-årstema och ha gärna ett stort foto av födelsedagsfiraren som centerpiece på bordet.

Teman:

En 40-årsfest kan firas som en släktträff eller med en grupp vänner. Du kan göra det till en lunch eller en helkväll. Se bara till att du har gott om plats för färgstark dekorering och rum för lekar, spel, dans och nöjen! Välj ett discotema för någon som är född på 70-talet och be alla gäster klä sig därefter. Ha en discotävling och se vem som har de bästa John Travolta-dansstegen. Eller varför inte karaoke med 70-talshits? Hitta ett par platåskor och gör en lek där två personer binds fast vid fötterna och skall springa snabbast i mål. Man kan också ha ett stafettlopp – fyll en påse med 70-talskläder och dela in gästerna i lag. Alla i laget skall sedan springa till påsen, ta på sig alla kläder, ta av dem igen och springa tillbaka och byta av mot nästa person. Det lag som först blir klara vinner. Om 40-årsdagen infaller mitt i vintern kan du planera ett strandparty inomhus där alla bär Hawaiiskjortor, lei (blomsterkrans) och solglasögon. Lägg en presenning över en stor golvyta och fyll på med sand. Placera några stora parasoll och solstolar och du har din “strand”.

Lekar/Aktiviteter:

Här är ditt liv

Kommer du ihåg den gamla tv-serien? Det är en perfekt aktivitet för en sådan stor födelsedag som den 40:e! Det kan göras muntligen eller som en PowerPoint-presentation. Be flera familjemedlemmar och vänner att låtsas vara personer från hedersgästens förflutna. Var och en får stå bakom en vägg/mur eller liknande och säga något i stil med: “Jag träffade dig vid dricksfontänen i första klass. Senare stal jag en kyss från dig på rasten”. Sedan får hedersgästen gissa vem det var. När han eller hon gissar rätt får hon gärna berätta lite om hur de känner varandra eller något speciellt minne han eller hon har med personen i fråga. (En ytterligare idé är att sammanställa tidningsklipp eller artiklar från veckan då födelsedagsbarnet föddes och göra en bok av det.)

Kan du gissa?

Placera flera små prylar eller saker som har kopplingar till födelsedagsbarnet i en brun papperspåse, det kan vara en favoritbok, sticknålar, löparskor, måttsats (om han/hon gillar att baka eller laga mat förstås). Sätt ögonbindel på en av gästerna och ge denne en av sakerna ur påsen. Ge dem ett par sekunder för att gissa vad det är för något. Sedan får en annan person ögonbindel och gissar på en annan sak från påsen. Leken är slut när alla saker har identifierats eller om det bara finns en kvar i matchen.

Festpresenter/souvenirer

Skicka hem dina gäster med en chokladkaka med texten 40 och ett personligt meddelande från dig. Hjälp din vän att komma ihåg och fira sina första 40 år i livet med en födelsedagsfest värd att minnas!